Diabetes & Beyond 2.0:
Patiëntenreis langs andere comorbiditeiten
Tweede editie van de nascholing over de epidemiologie, mechanismen en gevolgen van metabole stoornissen bij Diabetes Mellitus type 2, en hoe ze effectief te managen in de klinische praktijk.
Graag nodigen wij u uit voor het Eli Lilly Diabetes symposium over de pathofysiologische effecten van diabetes. Dit symposium is bedoeld om de nieuwste ontwikkelingen te delen over de complicaties van diabetes.
Dit symposium biedt een unieke kans voor huisartsen, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen en andere gezondheidswerkers om kennis te delen, inzichten te verwerven en te discussiëren over de laatste onderzoeksbevindingen op dit gebied.
Tijdens dit symposium komen de volgende onderwerpen aan bod:
Hartfalen is een aandoening waarbij het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Diabetes verhoogt het risico op hartfalen, vaak als gevolg van hyperglykemie. Dit leidt tot oxidatieve stress, ontstekingen en schade aan de hartspiercellen. Bij patiënten met zowel hartfalen als diabetes is de 5-jaars overlevingskans verontrustend laag. Veel diabetespatiënten hebben bovendien niet gediagnosticeerd hartfalen.1 Besproken zal worden hoe u hartfalen bij uw diabetespatiënten kunt voorkomen en hoe u kunt bijdragen aan een effectievere behandeling.
[1] McDonagh, T. A., Metra, M., Adamo, M., Gardner, R. S., Baumbach, A., Böhm, M., … & Skibelund, A. K. (2023). 2023 Focused Update of the 2021 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure: Developed by the task force for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure of the European Society of Cardiology (ESC) With the special contribution of the Heart Failure Association (HFA) of the ESC. European Heart Journal, 44(37), 3627-3639.
Slaapapneu is de meest voorkomende slaapstoornis bij mensen met diabetes type 2. Diabetespatiënten ervaren twee tot drie keer zo vaak adempauzes, vooral als ze overgewicht hebben. Bij deze aandoening stopt de ademhaling tijdens de slaap meerdere keren per uur, waarbij de apneus langer dan 10 seconden duren. Dit leidt tot een verminderde slaapkwaliteit en heeft een negatieve invloed op de bloedsuikerwaarden.2 Tijdens deze presentatie wordt gedeeld hoe slaapapneu tijdig aan te pakken is om ernstige complicaties te voorkomen.
[2] Reutrakul, S., & Mokhlesi, B. (2017). Obstructive sleep apnea and diabetes: a state of the art review. Chest, 152(5), 1070-1086.
Seksuele complicaties zijn een veelvoorkomende klacht bij diabetes, voor zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen kan een slechte regulatie van diabetes zenuwschade veroorzaken, wat kan leiden tot problemen met seksuele opwinding en het vermogen een orgasme te bereiken. Tijdens de menopauze kunnen schommelingen in de bloedsuikerspiegel het seksuele welzijn verder beïnvloeden. Mannen met diabetes hebben vaak een verlaagd testosteronniveau, wat kan bijdragen aan erectiestoornissen. Ook beschadigt diabetes de bloedvaten en zenuwen die de bloedtoevoer naar de penis reguleren, wat leidt tot erectieproblemen. Obesitas verhoogt dit risico nog verder. Het is belangrijk om seksuele problematiek te signaleren, bespreekbaar te maken en zo nodig ondersteuning te bieden.3 De laatste inzichten hierover zullen worden besproken.
[3] F Adeniyi, A., O Adeleye, J., & Y Adeniyi, C. (2010). Diabetes, sexual dysfunction and therapeutic exercise: a 20 year review. Current diabetes reviews, 6(4), 201-206.
GLP-1(/GIP)-agonisten zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes om de bloedsuikerspiegel te reguleren en gewichtsverlies te bevorderen. Daarnaast worden deze middelen steeds vaker ingezet bij de behandeling van obesitas. Dat rechtvaardigt de vraag bij welke patiëntengroep(en) deze middelen het meest effectief zijn en bij voorkeur ingezet zouden moeten worden: diabetespatiënten of patiënten met obesitas. Of bij patiënten met het grootste (cardiovasculaire) risico? Via een dialoog zal een interactief debat worden gevoerd om de juiste inzet te bespreken.
Bij insulineresistentie reageren de lichaamscellen niet meer goed op het hormoon insuline. Deze aandoening kan al 10 tot 15 jaar voor de ontwikkeling van type 2 diabetes optreden. Insulineresistentie bij diabetespatiënten kan leiden tot ernstige gevolgen voor het cardiovasculaire systeem, zoals hypertensie, veranderingen in het lipidenprofiel, verhoogde ontstekingswaarden en endotheeldysfunctie. Bovendien hebben mensen met type 2 diabetes een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.4 In deze presentatie worden de oorzaken, tijdige diagnostiek en aanpak van insulineresistentie besproken.
[4] Fahed, G., Aoun, L., Bou Zerdan, M., Allam, S., Bou Zerdan, M., Bouferraa, Y., & Assi, H. I. (2022). Metabolic syndrome: updates on pathophysiology and management in 2021. International journal of molecular sciences, 23(2), 786.
Diabetes verhoogt het risico op hartfalen, vaak als gevolg van hyperglykemie. Dit leidt tot oxidatieve stress, ontstekingen en schade aan de hartspiercellen. Bij patiënten met zowel hartfalen als diabetes is de 5-jaars overlevingskans verontrustend laag. Veel diabetespatiënten hebben bovendien niet gediagnosticeerd hartfalen. Tijdens deze presentatie komt u meer te weten hoe u hartfalen bij uw diabetespatiënten kunt voorkomen en hoe u kunt bijdragen aan een effectievere behandeling.
Slaapapneu is de meest voorkomende slaapstoornis bij mensen met diabetes type 2. Diabetespatiënten ervaren twee tot drie keer zo vaak slaapapneus, vooral als ze overgewicht hebben. Bij deze aandoening stopt de ademhaling tijdens de slaap meerdere keren per uur, waarbij de adempauzes langer dan 10 seconden duren. Dit leidt tot een verminderde slaapkwaliteit en heeft een negatieve invloed op de bloedsuikerwaarden. Het is essentieel slaapapneu tijdig aan te pakken om ernstige complicaties te voorkomen.
Seksuele complicaties zijn een veelvoorkomende klacht bij diabetes, voor zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen kan een slechte regulatie van diabetes zenuwschade veroorzaken, wat kan leiden tot problemen met seksuele opwinding en het vermogen een orgasme te bereiken. Tijdens de menopauze kunnen schommelingen in de bloedsuikerspiegel het seksuele welzijn verder beïnvloeden. Mannen met diabetes hebben vaak een verlaagd testosteronniveau, wat kan bijdragen aan erectiestoornissen. Ook beschadigt diabetes de bloedvaten en zenuwen die de bloedtoevoer naar de penis reguleren, wat leidt tot erectieproblemen. Obesitas verhoogt dit risico nog verder. Het is belangrijk om seksuele problematiek te signaleren, bespreekbaar te maken en zo nodig ondersteuning te bieden.
GLP-1(/GIP)-agonisten zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Daarnaast worden deze gebruikt voor de behandeling van obesitas om de bloedsuikerspiegel te reguleren en gewichtsverlies te bevorderen. Door de wereldwijde tekorten van GLP-1(/GIP)-agonisten zijn er twee kampen ontstaan: het ene kamp vindt dat GLP-1(/GIP)-agonisten vooral voor diabetespatiënten moeten worden ingezet, terwijl het andere kamp pleit voor de waarde bij de behandeling van obesitas. Via een dialoog zal een interactief debat worden gevoerd om de juiste inzet te bespreken.
Bij insulineresistentie reageren de lichaamscellen niet meer goed op het hormoon insuline. Deze aandoening kan al 10 tot 15 jaar voor de ontwikkeling van type 2 diabetes optreden. Insulineresistentie bij diabetespatiënten kan leiden tot ernstige gevolgen voor het cardiovasculaire systeem, zoals hypertensie, veranderingen in het lipidenprofiel, verhoogde ontstekingswaarden en endotheeldysfunctie. Bovendien hebben mensen met type 2 diabetes een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In deze presentatie worden de oorzaken, diagnostiek en effectieve behandelingen van insulineresistentie besproken.
- Onderwerp 1 - Hartfalen als complicatie van diabetes type 2: hoe te voorkomen en te behandelen?
- Onderwerp 2 - Denk aan slaapapneu bij diabetes type 2: hoe is het te herkennen en te doorbreken?
- Onderwerp 3 - Seksuele problemen als complicatie van diabetes type 2 met obesitas: een uitdaging voor de zorg!
- Onderwerp 4 - GLP-1(/GIP): een brug tussen diabetes en obesitas? Incl. discussie en quizvragen
- Onderwerp 5 – Diabetes type 2: it’s all about insulin resistance
Eigen bijdrage
€ 35,00 (inclusief btw)